Hiperbarična komora Novi Sad


NA KOJI NAČIN HIPERBARIČNA KOMORA DELUJE NA LJUDSKI ORGANIZAM?

Hiperbarične komore povećavaju količinu kiseonika u ćelijama na račun rastvorenog kiseonika u plazmi. Poboljšavaju cirkulaciju krvi smanjujući viskoznost plazme ,povecavajuci elasticnost membrane eritrocita i smanjujuci agregaciju trombocita i leukocita. Sve više ljudi odlučuje se za ovu terapiju jer je efikasna u usporavanju starenja ćelija, smanjenju otoka i detoksikaciji organizma. Osim što poboljsava cirkulaciju, energiju i izdržljivost, regenerišu se i spoljašnji i unutrašnji organi.

Hiperbarične komore se često koriste i kao pomoćna terapija kod lečenja određenih medicinskih oboljenja.

HIPERBARIČNA KOMORA – ENERGIJA ŽIVOTA

Sam proces starenja je proces slabljenja metaboličkih, adaptacionih i odbrambenih funkcija ćelija, tkiva i organskih sistema. Pre svega smanjuje se mogućnost transporta kiseonika zbog sužavanja krvnih sudova. Dok boravite u hiperbaričnoj komori kiseonik se cak do 20 puta brže rastvara u organizmu nego na normalnom atmosferskom pritisku. Tako rastvoren stiže i tamo gde u normalnim uslovima ne bi mogao zbog prepreke u cirkulaciji ili oštecenja krvnog suda. Izuzetni rezultati se postižu i kod zarastanja hroničnih rana. Međutim, da bi rezultati bili sto bolji, neophodno je da pacijent što ranije krene sa primenom terapije kiseonikom. Čist kiseonik leči i najteže bolesti.

KOME SE PREPORUČUJE HIPERBARICNA KOMORA?

Boravak u hiperbaričnoj komori preporučuje se potpuno zdravim osobama ali i osobama kod kojih su dijagnostikovana određena oboljenja. Sve širu primenu ima i u negi kože jer se dobrom reoksigenacijom obezbeđuje da koža bude lepa i da ima zdravu funkciju. Primena hiperbarične oksigenacije jeste najuspešniji nacin očuvanja kožnog pokrivača i u kozmetičkom i u zdravstvenom smislu. Takođe, treba napomenuti da se hiperbarična oksigenacija koristi u lečenju bolesti koje se manifestuju na koži kao psorijaza i sklerodermija.

ZNAČAJ HIPERBARIČNE OKSIGENACIJE ZA SPORTISTE

Ovaj tretman naročito se preporučuje sportistima kako za poboljšanje opšteg stanja organizma tako i za lečenje povreda. Kiseonik kod preloma kostiju ubrzava stvaranje kalusa (koštana masa koja ponovo spaja prelomljene kosti). Komora skraćuje oporavak od preloma kostiju, nošenje gipsa i imobilizacije za 30 procenata.

Pomaže pri bržem oporavku organizma posle enormnih fizičkih opterećenja, kada sportista dolazi u stanje relativne hipoksije, odnosno ima višak ugljen- dioksida a manjak kiseonika.

INDIKACIJE

Moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena, arteroskleroza, venski ulkusi, angina pektoris, migrene i druge vazomotoricne glavobolje, sećerna bolest i komplikacije sećerne bolesti, (oštećenje krvnih sudova, gangrene, oštećenje vida, oštećenje bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuce rane, ciroza jetre, reumatidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, staračka demencija i Parkinsov sindrom, sportske povrede, autizam.

S obzirom na mnoge zdravstvene prednosti koje pruža, hiperbarična terapija kiseonikom velikim koracima napreduje prema sve široj primeni.

Može se reći da kod nas u O2 BARIC CENTAR dolazi veliki broj pacijenata sa različitim komplikacijama i problemima a svi dolaze po jedan isti lek – kiseonik.

KOME SE NE PREPORUČUJE TRETMAN?

Pacijentima obolelim od tumora koji su na citostatskoj terapiji (pre i posle terapije je čak preporucljivo), epilepsije, astme, pacijentima sa spontanim pneumotoraksom (bolest pluća koja nastaje zbog nakupljanja vazduha u pleuralnoj supljini), trudnicama.